Jubileumsåret 2024
I 2024 fyller Stopp hatprat 10 år og det vil vi markere med kampanjeaktiviteter rundt aksjonsdager og samlinger på Utøya. Vi vil markere internasjonale og nasjonale merkedager ved å spre kunnskap og innhold mot hatprat og for mangfold i sosiale medier og møtes på Utøya for å lære mer om hvordan vi kan håndtere og svare hatprat.
Du kan legge inn aktivitetene nedenfor i din kalender ved å enten 1) trykke lenken for laste ned en kalenderfil som du kan importerer i kalenderen din eller 2) kopiere og lime inn denne lenken som nettlenke i kalenderen din. Hvis du legger inn lenken som URL / nettlenke i kalenderen så oppdateres den automatisk.
Kampanjesamling 1.-4. mars
Hvordan møter vi økende konfliktnivå og polarisering i samfunnet etter krigen mellom Israel og Hamas? På kampanjesamlingen på Utøya vil vi samle ungdom for å utvikle kompetanse til å svare hatprat gjennom bruk av motnarrativer og alternative narrativer, og planlegge kampanjeaktiviteter og innhold for utvalgte menneskerettighetsdager i 2024. Vi tar utgangspunkt i aktuelle problemstillinger vi møter i samfunnet i dag.
Workshop for å håndtere hatprat 7.-10. april
Å håndtere og svare hatprat er noe av det vanskeligste vi gjør i Stopp hatprat, derfor må vi hele tiden finne måter å bli bedre på. Denne samlingen på Utøya vil samle voksne og ungdom på Utøya for å lære hvordan håndtere og svare hatprat gjennom øvelser fra ulike aktører og utvikle nye øvelser som gjør ungdom bedre rustet til å svare og håndtere hatprat gjennom å lage innhold og delta på aksjonsdager.
Aktivistleir 12.-16. august
Etter seks måneder med kampanje hvor vi har gjennomført flere aksjonsdager og prøvd ut øvelser og måter å svare på møtes vi igjen på Utøya for å ta neste skritt og kurse ungdom i å bruke den nyeste kunnskapen og nyutviklede metodene til å forberede og planlegge aktiviteter og aksjonsdager utover høsten.
Jubileumskonferanse 14.-17. november
Ti år med Stopp hatprat må feires. På Jubileumskonferansen på Utøya vil vi invitere alle de vi har samarbeidet med siste årene til et faglig og deltakende program som samler både ungdom, organisasjoner og fagpersoner til kunnskaps- og erfaringsutveksling. I Stopp hatprat mener vi at læring er en prosess som krever aktiv deltakelse og vi vil jobbe for å bryte barrieren mellom kunnskap og praktisk handling mot hatprat og for menneskerettigheter.
Internasjonale aktiviteter
I 2024 samarbeider vi med Utøya, Fredsopplæringsinstituttet i Finland og den islandske Trygg internett-kampanjen SAFT om et nordisk nettverksprosjekt støttet av Nordisk råd. I samarbeidet inngår en nordisk ungdomsledet styringsgruppe, en studietur til Island og en Nordisk ungdomskonferanse på Utøya med mål om å stifte et nordisk ungdomsnettverk mot hatprat. Videre er det mulig det blir en andre utveksling til Nederland høsten 2024.
Studietur til Island 5. – 9. mai
Å lære fra andre ungdommer og virkeligheter i andre land gjør at vi også må se oss selv i speilet og tenke gjennom hvordan ting er hos oss. Studieturene til Stopp hatprat er reiser der vi møter andre ungdommer, organisasjoner og myndigheter for å lære om like og ulike utfordringer og løsninger i møte med hatprat. I 2021 dro vi til Polen, 2022 til Finland og i 2023 tar vi med oss våre nye finske samarbeidspartnere for å møte de islandske.
Nordisk ungdomskonferanse mot hatprat 5.-9. september
De nordiske landene deler en del felles kultur, historie og erfaringer. Vi er like på noen områder, men forskjellige på andre. Hatprat er en utfordring i alle de nordiske landene. Sammen kan vi finne løsninger som vi aldri hadde kommet fram til alene. Derfor vil Stopp hatprat sammen med våre samarbeidspartnere starte et ungdomsnettverk mot hatprat der det hele startet på Utøya. Her vil vi samle 40 ungdommer for å bestemme hvordan nettverket skal være, hva det skal gjøre og sette ned et utvalg bestående av representanter for de 5 landene og 3 selvstyrte regionene i Norden som kan ta ballen videre.
Studietur til Nederland
Vi er så heldige å ha fått samarbeide med Nederlandske myndigheter og organisasjoner ved flere anledninger, blant annet da kongeparet fra Nederland besøkte det norske i 2021. Vi vil gjerne utvikle vårt gode vennskap og om vi får støtte til det, så blir det studietur til Nederland i samarbeid med den nederlandske ambassaden til Norge.