Svar hatprat

Når man ser eller opplever hatprat kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre. Her er noen tips til hvordan du kan gå fram. Et godt sted å starte er å dele det du har opplevd med noen du kjenner så er du ikke alene om det. Du kan også kontakte oss i Stopp hatprat og vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg videre.

Svare hatprat

Når du vil gjøre noe selv for å hjelpe.

Rapporter hatprat

Når du vil varsle noen ansvarlige.

Få hjelp

Kontakt en organisasjon som kan hjelpe.

Anmeld hatprat

Når du lurer på om det kan være ulovlig.

Svare hatprat

Det kan være farlig hvis hatprat ikke møter motstand, men likegyldighet og i verste fall blir normalisert. Når noen blir utsatt for hatprat og mange er tilstede så hender det at ingen gjør noe for å hjelpe, selv om man vet at det som skjer er galt. Dette kaller vi tilskuereffekten. Siden det er mange tilstede så føler man mindre personlig ansvar og tenker at dette er de andre sitt ansvar. Men vi kan overkomme tilskuereffekten og svare hatprat hvis vi tenker oss om og vurderer hvordan vi kan svare. Det er derfor viktig å snakke om hvordan vi kan møte hatprat med andre, for da kan vi være bedre forberedt når vi møter det i virkeligheten.

Ofte tenker vi at det å svare hatprat betyr at vi motsier personen som hatprater, men det er mye mer enn det vi kan gjøre. Spør deg selv – hvem er det viktig å svare her? Hva vil jeg oppnå med å svare? Det er for eksempel utrolig viktig å støtte den som blir utsatt, slik at hen ikke føler seg alene og tar skade av hatpraten. Det kan man gjøre ved å sette seg sammen med vedkommende eller bare sende en støttemelding og spørre om det gikk bra. Da viser du at du bryr deg og at det ikke er greit.

At de som hatprat møter motstand er viktig, men det kan være skummelt å svare dem direkte. Hvis personen er truende eller virker farlig så er det nok politiet som må ta den praten. Hvis du føler deg trygg til å svare i situasjonen, så pass deg for å svare med hatprat tilbake, da kan situasjonen eskalere. Noen liker å svare saklig og med fakta. Andre foretrekker humor og slik ta bort litt av kraften i hatpraten, for eksempel med bruk av memes. Ofte kan det bare være nok å sette en grense og si at dette synes ikke jeg er greit, slik kan man ikke snakke om andre mennesker.

Det finnes ingen fasit på hvordan svare hatprat, men øvelse gjør mester og hvis du tenker over hva du kan gjøre og lærer fra møtet med hatprat så kan du til slutt bli ekspert i å svare hatprat.

Rapporter hatprat

Hatprat kan skje på skolen, gata, i spill eller på internett for å nevne noen steder. Du kan rapportere hatprat til noen som er ansvarlige for stedet der hatpraten skjer. Det kan resultere i at situasjonen blir tatt tak i og at personen får en reaksjon eller advarsel. I alvorlige tilfeller kan de risikere å bli utestengt fra plattformen der det skjedde. Noen steder har de en rapporteringsfunksjon der du kan melde ifra, eller du kan sende en epost eller ringe den ansvarlige for der hatpraten fant sted.

Noen kan være redde for å få negative reaksjoner fra de som driver med hatprat og derfor synes terskelen for å rapportere er høy. På noen nettplattformer kan du rapportere anonymt, og i skolen og fritidstilbud kan du varsle en voksen ansvarlig. Om det er viktig for deg at ingen skjønner at det er deg som har varslet, si at du gjerne skulle fortelle om noe og spør om du kan få være anonym før du betror deg. Det er kan være lettere om du tar det opp med noen du stoler på, som så kan ta det videre, som en god venn eller et familiemedlem man stoler på. De kan også hjelpe det med å finne ut hva du kan gjøre.

Hvor skjedde det?Hvordan rapportere?
I skolenSnakk med en lærer du stoler på eller helsesykepleier.
På fritidsklubbenSnakk med en av ungdomsarbeiderne som jobber der.
På treningSi ifra til treneren eller ansvarlig for treningssenteret
I sosiale medierBruk rapporteringsfunksjonen til plattformen. Barnevakten har laget en guide til hvordan rapportere på de ulike plattformene. Om det er andre i skole eller fritidstilbud som står bak, snakk med noen voksne ansvarlige.
På kollektivtransportVarsle sjåføren eller kontakt kundeservice.
På et utestedSnakk med en vekter eller bartender.
På jobbenSnakk med sjefen, fagforbund eller verneombud på jobben.

Få hjelp

Du kan også kontakte organisasjoner som spesialiserer seg på å hjelpe utsatte grupper for råd og veiledning som kan hjelpe deg i møte med politi og myndigheter. Kontakt gjerne oss i Stopp hatprat hvis du lurer på hvor du kan starte.

OrganisasjonHva de hjelper medLenke
DiMe – Diskrimineringshjelpen og meglingsbenkenRådgivning for deg som har blitt utsatt for diskriminering, hatefulle ytringer, hatkriminalitet eller rasisme.Nettside
OMOD – Organisasjonen Mot Offentlig DiskrimineringVeiledning og juridisk rådgivning til individer, som har opplevd offentlig diskrimineringNettside
LDO – Likestilling og diskrimineringsombudetVeiledning i saker om diskriminering, diskrimineringsregelverket, og innspill til hvordan du kan løse saken din på egen hånd.Nettside
Rasisme i NorgeOrganisasjon på Instagram som hjelper personer som har blitt utsatt for rasisme og trenger støtte, noen å snakke med, advokat, psykolog eller annet.Instagram

Anmeld hatprat

Politiet er opptatt av å ta hatprat på alvor og det har vært mange saker for retten de siste årene med både fengselsstraffer og bøter. Ikke all hatprat er ulovlig, men hatprat rettet seg mot personer med minoritetsbakgrunn, religiøse, skeive, transpersoner og funksjonshemmede er ulovlig.

Hvor grensen går er vanskelig å si, men hvis ser eller opplever noe du tror kan være ulovlig hatprat så kontakt politiet så vurderer de om de vil straffeforfølge hatpraten.

Politiet finnes både fysisk og på nett, enkleste måten å nå dem på er ved å for eksempel sende en melding til nettpatruljen (som finnes i alle politidistrikt) eller bruke politiets tipsfunksjon (nettskjema).