Ungdomskonferansen 2023: Hvordan skapes hat?

Radikalisering og polarisering preger samfunnet vi lever i, i dag. Samer har blitt utsatt for systematisk undertrykkelse i århundrer og utsettes fortsatt for hatprat og menneskerettighetsbrudd i dag. Rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen viser konsekvensene av fornorskingen av samer, kvener og skogfinner.

Videre ser skeive ser at prideflagg brennes og skeive trues i på gata og i sosiale medier. Pride arrangementer har måttet avlyses fordi trusselen var for stor. Den 25. juni kulminerte hatet i terror da en islamistisk terrorist skjøt og drepte to personer og skadet adskillelige flere ved et skeivt utested under Prideuken i Oslo. Angrepet kunne vært forhindret, men politiet sviktet sitt oppdrag om å beskytte befolkningen.

Hat skaper frykt og frykt gjør at vi ikke tør å være oss selv og delta i samfunnet. Sånn kan vi ikke ha det. Derfor samler vi 100 ungdommer for å gjøre noe med problemet hatprat på ungdomskonferansen på Utøya, i det som er årets høydepunkt for Stopp hatprat. Vi skal minnes, vi skal lære og vi skal engasjere, vi skal ha det gøy og få nye venner, og vi skal gå hjem og forandre verden.

På ungdomskonferansen får du lære hva hatprat er, og hvordan hat utvikler seg til ekstremisme. Du får delta på workshops fra ulike aktører som viser hvordan dialog kan brukes som verktøy for å bekjempe hatet, og lærer både kunstneriske, skriftlige og andre utrykksformer du kan bruke for å delta i samfunnsdebatten. Du lærer også hvordan du kan holde workshop og lære andre om hatprat og hvordan det kan forebygges. 

NårFra søndag 24. til tirsdag 26. september (avreise fra Oslo 11.30 søndag og tilbake tirsdag kl 18.00)
HvorUtøya, en time fra Oslo.
MålgruppeUngdommer i alderen 15-23 år fra hele landet som vil være ambassadører mot hatprat. Disse kan for eksempel være fra ungdomsråd, -organisasjoner, -politikk, fritidsklubber, idretten, osv. 
PrisArrangementet er gratis og vi dekker rimeligste reisevei og opphold (verdi ca. 4000 kr)
SøknadsfristSøknadsfrist 28. august. Vi har fortsatt noen få plasser igjen, skriv en god søknad så vurderer vi den.

Formålet med ungdomskonferansen er å lære om hatprat og hvordan man kan håndtere det og trygge ungdom i den offentlige debatten.

Målene for samlingen er:

  • Lære om hatprat og hvordan det kan bekjempes
  • Bli bevisste på hatet som finnes og trygge ungdom til å delta i samfunnsdebatten
  • Bli kjent med Stopp hatprat og mulighetene som finnes for å jobbe mot hatprat
  • Bli kjent med andre som brenner for det samme
  • Skape en møteplass på tvers av arenaer hvor ungdom kan bygge nettverk og fellesskap
  • Få verktøy som du kan bruke for å ha en workshop når du kommer hjem

Hva er ungdomskonferansen?

Ungdomskonferansen er en årlig nasjonal ungdomskonferanse som har vært holdt hvert år siden 2016. Den arrangeres av en ekspertgruppe bestående av våre ungdomsambassadører og andre engasjerte ungdom.

Vi samles på Utøya for å lære, men også for å komme videre med å bekjempe og forebygge hatprat med utgangspunkt i våre egne erfaringer, kunnskaper og ferdigheter. Setter vi hodene våre sammen kan vi finne gode løsninger på vanskelige problemer som vi kan ta i bruk i vårt arbeid mot hatprat og for menneskerettigheter.

Konferansen på Utøya består av en deilig miks av workshops, diskusjoner og panelsamtaler. Foruten omvisning og bli kjent med Utøya sin historie og betydning som læringssted i dag, så blir du kjent med flere verktøy, ressurser og aktiviteter du selv kan bruke i vårt arbeide med å bekjempe og forebygge hatprat.

Utkast til program

Søndag 24. september – minnesMandag 25. september
– lære
Tirsdag 26. september
– engasjere
08.00 Frokost 08.00 Frokost
11.30 Avreise Oslo S med fellesbuss
12.30 Ankomst Utøya
09.00 Workshops: Hva er hatprat?09.00 Workshops: Skills for å håndtere og bekjempe hatprat.
12.30 Lunsj12.30 Lunsj12.30 Lunsj
13.30 Omvisning på Utøya

16.00 Introduksjoner og bli kjent med hverandre
14.00 Panelsamtale: Hvordan skapes hat?

15.30 Workshops: Hvordan forebygge hatprat og ekstremisme?
13.30 Panelsamtale: Hvordan påvirker hat samfunnet? 

Hold din egen workshop
Evaluering: hva kan jeg/vi gjøre for å forebygge hatprat?
18.00 Middag18.00 Middag16.00 Avreise fra Utøya
20.00 Sosialt program20.00 Kulturkveld18.00 Ankomst Oslo S

Samlingen organiseres i samarbeid med Utøya AS og er finansiert av Sparebankstiftelsen og Kulturdepartementet, samt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sin støtteordning for tiltak mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer.